Jönköping!

Vi beklagar att rapporten från Jönköping har fördröjts lite, det har tagit lite tid att få fram alla bilder och annat. Men nu äntligen fick jag tummen ur röva och gjorde något av det hela.

Det var en tre dagar lång resa från 14e till 16e juni som jag (Björn) och Erik åkte iväg på. Destinationen var Jönköping där vi skulle träffa och fiska med Mr. Whork, en moderator från sportfiskeforum.se och förutom det en mycket trevlig person vid namn Peter. En fjärde deltagare gjorde sig snart till känna och detta var ingen mindre än Jesper, namnet_jeppe från sportfiskeforumet.


Peter.


Jeppe.

Själva neråtresan var egentligen odramatisk och behöver inte gås igenom i minsta detalj men det kan ju sägas att det var fiske på tal från början till slut. Väl framme möter vi upp med Peter och blir snart visade hans schyssta lägenhet i vilken vi fick bo i två nätter, bekvämt som sjuttion.

Förutom att Peter tog en fantastisk gädda på över 12kg i Landsjön tidigare i år har Erik och Peter talat mycket om gösfisket där nere i krokarna. Och trots att jag själv är en gäddfanatiker ända in i benmärgen kunde inte ens jag  undkomma att lockas av gösfisket snäppet mer än gäddorna. Peter utlovade ju faktiskt gösgaranti! ;) Så blev det bestämt att vi skulle fiska gös alla tre dagar på en sjö vid namn Nätaren.

Men icke blev det så! Båtarna var uthyrda de två första dagarna så vi fick nöja oss med en dag på Nätaren, men det återkommer vi till senare. Första dagen var ett faktum och vi slängde i oss pizza innan vi inhandlade ett dussin vertikaljiggar på en lokal sportfiskebutik. Därefter fick vi snart träffa Jeppe och vi metade betesfisk på en väl utvald vitfiskplats. Här fanns det gott om mört, sarv, björkna och annat.

Sådär, nu när omständigheterna är planterade kan texten koncentrera sig lite mer på fisket:

Första dagen blev en gädd- och abborre-inriktad tur på Landsjön. Här har Peter tagit en 12 kilos gädda och jag själv fick en på 7,1kg förra året vi var på besök. Jeppe är först ut med metgrejerna och strax därefter Peter. Dom båda hinner fiska en stund medan jag och Erik ser och lär hur metestacklet skulle knytas. Innan vi fått ut våra egna grejer hinner första gäddan kliva på! Jeppe brukar tydligen vara vass på att ta första fisken enligt Peter, och det bevisade han denna gång genom att strax därpå ta en till liten gädda på jigg. Ställningen 2-0-0-0. I landsjön finns det ingen gös, eller iaf inte längre för den tycks ha varit försvunnen sedan 50 år tillbaka. Men vad är det vi ser ligger och luktar och flyter mitt i sjön? Jo en död gös på flera kilo. Så det var skapligt intressant för oss alla i båten att få bekräfta att gösen inte är helt utdöd i sjön! Fisket som började bra med två snabba förblev dessvärre inte lika hett. Vid landstigning stod ställningen likadan som innan; 2-0-0-0. Ingen mer fisk kom upp, men trevliga pratstunder och en härlig kvällstur i sommarvädret. Nya tag imorron.


Död gös från Landsjön. Ser lite ut som en Nilabborre, eller?


Erik lirkar med tackel och Whork är kapten.


En Erik med solsting?


Jag med mina nu borttappade solglasögon.

Dag två. Peter ville gärna visa oss det diskreta bäcköringsfisket i trakten. Vi nappade direkt. Vi for iväg och klev ur bilen som parkerats mitt i skogen och det första vi hör är ljudet av en porlande bäck, vackert. Här gäller det att ha diskret fiskeutrustning säger Peter och jag hittar strax en perfekt pinne som jag knyter fast en nylonlina i. Vi bestämde oss för att bara fiska med två spön så kunde den tredje av oss ägna siig åt att filma äventyret. Själv brukar jag fiska bäcköring på enklaste möjliga sätt; lina och krok i änden. Inga sänken eller flöten. Peter däremot brukar fiska med ett litet flöte. Bäcken var liten, men magisk. Glasklart vatten och guldbrun sandbotten med inslag av sjögräs, pinnar och stenar. Vid första platsen fångar jag den första bäcköringen i storleken av ett pekfinger. Fisket flöt på och vi vandrade uppströms och placerade masken i alla tänkbara lugnvatten. Öringarna högg då och då. Jag och erik byttes av emellanåt så vi båda fick fiska och filma. Vid en speciell plats, en hotspot, tar vi flera mindre öringar innan en betydligt större fisk hugger på Peters agn! Den släppte tyvärr men fortsatte att hugga några gånger till för både Erik och Peter men upp ville den inte. Inte än i alla fall. När vi gått några hundra meter uppströms tycktes snåret bli tätare och vi begav oss tillbaks igen. Vi stannade till för att försöka lura den stora öringen igen. Erik får äntligen upp en bäcköring av lite bättre kaliber! Men Peter hävdar att den han tappade förmodligen var en annan, ännu större. Kanske säger jag, jag hann ju inte se den så jätte bra. Och med vetskapen om att en bekant till Peter tagit en fisk på 1,2kg(!) i den här lilla bäcken så är det ju ingen omöjlighet.

Fortsättning dag två. Jeppe var inte med på bäcköringsfisket, han tycktes nämligen ha en tendens att vrida på dygnet några timmar men till nästa fiskepass var han med oss igen. Mete efter betesfisk. Förutom att vi får upp en lagom mängd mört och sarv i varierande storlek fångar Peter upp en riktig monstersarv! Den kan nog bli go på ett gäddtackel tänkte jag. Vi begav oss ut på en sjö som heter Eckern, där Peter bl.a. tagit sitt PB på abborre. Sjön var nästan helt och hållet inringad av vass, så vi hyrde två båtar till denna fisketur. Jag och Jeppe satt i ena och Erik och Peter i den andra. Vi tyckte det var tillfälle att utlåta en liten fisketävling mellan båtarna. Vi la till i närheten av varandre vid en av alla tusen vasser och metade med levande betesfisk, tacklat för både gädda och borre. Metet gick trögt. Jag och Jeppe börjar trolla en liten sträcka över sjön och jag får dagens första hugg! En gädda av agnstorlek kommer upp, jaja men det är ju i alla fall en fisk! Med kolsvarta moln tungt hängades över oss fortsatte dagen ganska trögt. Fiskarna var inte riktigt på hugget. Kanske var dom lika oroliga för åskan som vi? Jeppe och jag hittade en fin glesvass som vi ville dänga av med jerks. Jag får en andra gädda, något större men fortfarande väldigt liten på en buster jerk shallow. Den högg på BJ'n medan draget satt fast i vassen precis uppe vid ytan några sekudner efter nedslaget. Rätt så ballt tyckte vi båda två. Jeppe har sedan en liten efterföljare på ett esox luciusbete men mer än så hände nog inte denna dag. Vi la av, åkte hem och tittade på discovery istället medan vi en efter en nickade till och slumrade in i välbehövlig sömn.


Ute på Eckern. Båten som forlorade den lilla  tävlingen ;)


Mycket vegetation i den här sjön.


Gäddan lurar i vassen, eller?


Erik med sin gallärslav ;)


Whork testar fluga. Erik fyller på vattentanken.


Fin sjö, men fiskarna låg visst och sov denna gången.


Dag tre, Nätaren! Sista dagen var väl även den som vi hade sett fram emot mest, gösfiske. Som vanligt började vi med att meta betesfisk. Nämnvärt är att Peter drog upp två riktigt feta mörtar, en var definitivt nytt PB sa han och den uppskattades till 300 gram. Idag skulle vi vara ute i två båtar igen, men med Erik, Peter och mig i ena båten och Jeppe med sin far i den andra. Våran båt var på plats lite innan de andra kom ut. Nätaren var en häftig sjö, det verkligen osade gös här med alla steniga grynnor och branter. Det blåste ganska häftigt och gjorde det lite svårare än vanligt att ro och ha sina meten på rätt plats så det blev några bottennapp och bortkastade betesfiskar i början. Men vi bytte ställe och fiskade av en fint djupbrant. Metena låg på plats åt ena hållet och vi jiggade åt andra. Man var verkligen tvungen att ha koncentrationen på topp då det var svårt att urskilja verkliga hugg bland alla stenstötar på jiggen. Detta samtidigt som man skulle hålla ett öga på flötena. Snart var Jeppe och hans farsa på plats och därefter vevade Peter upp sitt flötmete för att lägga om. Och vad ser vi då, jo en rejält sargad mört. Klockrent hugg och tyvärr missade vi hugget på grund av att flötet just då hade legat mitt i solskimmret. Otur. Men nu skärptes allas sinnen en aning och vi tror oss snart ha haft några försiktiga kontakter med fisk på våra jiggar, men säkra kunde vi knappast vara. En tid senare var det dags för en väl behövlig paus. Så vi gick i land på en ö och grillade korv, drack coca cola, burn och vatten. Med ny energi begav vi oss ut till samma djupbrant som förut. Betesfisken hade nästan tagit slut och de flesta av våra meten fiskade med deadbait. Det var inte hela världen tyckte jag, för jiggfisket var ändå snäppet roligare. Jeppe och Peter lyckas fånga varsin liten gädda, men det är ju gös vi vill ha! Sedan gick äntligen solen ner bakom träden och då dröjde det inte länge förrän Peter fångar dagens första gös på jigg! En liten krake som inte ens höll minimåttet, men som vi vet finns det en finns det flera. Jeppe tar snart också en minigös på jigg. Och så gör även Erik. Därefter tar Peter ledningen med ytterligare en liten gös. Vilket gösrejs vi hamnat i, men det borde ju rimligt vis finnas några större här ute med? Jodå, Peter gör snart ett klockrent mothugg igen och konstaterar att något större har huggit. Fajten är fin för att vara gös och medan Erik filmar tar jag en del kort. Snart landar Peter sin egen fisk och han lyser av glädje. Det visade sig att han slagit sitt PB med en fisk på 2,87kg! Stort grattis till honom. Och med denna fina gös fick resan en fin avslutning.


Båtarna vi hade i nätaren.


Korvpaus.


Det snackades fiske, kanske inte så himla otippat.


Jeppe med sin farsa.


Peter med sitt nya PB!


Dagens största, jodå.

Vi var varmt välkomna tillbaka någon gång och vi lät dom veta att de har en stående biljett upp till våra trakter också. Så detta var då inte sista gången vi fiskade tllsammans. Jag och Erik är för övrigt väldigt nöjda med resan i sin helhet. Det kunde förståss blivit mera fisk men det är, som sagt, inte det viktigaste alls.

Ja det blev ett lite längre inlägg denna gången, kanske kan det vara lite plåster på såren för att det varit så dåligt med andra inlägg på sistone! Hoppas ni uppskattar läsningen.

PS. Det kommer en Jönköpingsfilm så småningom!

Dinosauriehugg på er!
//Bjoz
Kommentarer
Postat av: Jimmy

Fyfan va nice inlägg :) härligt.. nu vill jag fiska.. händer på söndag ?

2009-07-23 @ 19:08:17
URL: http://teamdalkars.blogg.se/
Postat av: Antonia

ja det var ju nästan en hel bok .

Ni har inte funderat på att skriva en ?

hehe .

2009-07-23 @ 19:16:50
URL: http://ranklevenantonia.blogg.se/
Postat av: Bjoz

Skulle jag väl kunna göra! HeheJimmy: Jag försvinner från stan men du kan ju kolla med dom andra gossarna. Eller fiska med christian.

2009-07-23 @ 19:34:55
Postat av: Den berömda Peter

Ville bara säga att ni är SJÄLVKLART välkomna tillbaka ner när som helst; lägenheten är alltid öppen för er.MEN!MEEEEN!Nästa vecka kommer jag ju upp och tömmer era sjöar.. be afraid. Be VERY afraid.

2009-07-24 @ 20:30:16
Postat av: Bjoz

Det är kul att höra Peter! :) Redan nästa vecka?! Fan då får man ju se till att avboka alla utlandsresor och skit då (; Fan va kul!

2009-07-25 @ 20:31:48
Postat av: Hermanssson

Riktigt nice inlägg, fisketarmen rycker inte direkt mindre nu än innan..

2009-09-01 @ 10:33:04
URL: http://hermanssson.blogg.se/

Kommentera här foorheelveete:

Vad heter du?:
VIP

E-postadress:

Haru Blogg:

Say What You Want:

Trackback
RSS 2.0