Veckans Tips! "Inspinningshastigheten"

Veckans Tips

Björn


Variera inspiningshastigheten


OBS: Detta tips riktar sig främst till gäddfiske.

 

När fisket inte går som man vill och fisken verkar lite trög är det viktigt att man varierar sitt fiske på flera sätt. En av de viktigaste sakerna är att ta hem betet olika fort. Att öka tempot rejält kan ibland trigga fisken till hugg och ibland smäller dom hellre till på långsamma beten eller långa spinnstopp. Går fisket dåligt så ge inte upp, variera istället ditt fiskesätt och fortsätt! Snart sitter den stora fisken där.

 

Extra viktigt med invevningshastigheten är det på våren. Fisken är i regel väldigt passiv när det är riktigt kallt i vattnet och vill inte ödsla energi på att fånga ett svårfångat byte. Här gäller det alltså att fiska långsamt. Och personligen vill jag betona vad som menas med långsamt. Ibland räcker det med att sänka tempot en aning, tex. låta jerkbetet åka ut hela vägen i sitt rörelsemönster innan nästa ryck kommer. Eller att göra extra många och aningen längre spinnstopp med vobblern än normalt. Men om fisken ändå tvekar, låt den då få skåda ett bete i "snigelfart"!


Snigelfart:


Vid jerkfiske, välj ett svävande bete med bra "häng". Gör 1-3 försiktiga ryck (inte för snabbt) och låt den sedan stå stilla i vattnet i flera sekunder, ibland ända upp till 10 sekunder. JA! Det kan tyckas vara en evighet men själv fångade jag bl.a. en 11kg tung gädda i Blekinge med den här tekniken. Varje kast kan ta flera minuter att ta hem vilket kan tyckas vara oeffektivt men vissa vårdagar har det utan tvekan varit det hetaste. Detta kan så klart med framgång utövas till både fluga och spinn också. Ett hett spinntips är att välja en flytande, riktigt djupgående vobbler och veva hem den otroligt långsamt, precis så att den just börjar vobbla, och göra några spinnstopp emellanåt för att låta den flyta upp igen.

 

När temperaturen börjar krypa uppåt +8 grader celsius och ännu mer kan man våga veva snabbare igen och återgå till vanliga taktiker.

 

 

Vår - LÅNGSAAMT

Höst - Snabbt med spinnstopp

 


//Björn


Kommentarer
Postat av: Mattis

Helt rätt Björn! men med tanke på det så måste jag köpa lite BB suspending och prova lite nya tafsar nu under vintern så man e laddad till våren ;D d e fan tur att va har badkar hemma hehe

2010-10-25 @ 20:28:37
Postat av: Björn

Jafan du lär ha några Bandits! :) Ja och det måste ju upp nån dalkarsgris snart igen tycker jag.

2010-10-26 @ 11:13:42
URL: http://teamdalkars.blogg.se/
Postat av: pontus

Trevligt att ni har börjat med "veckans tips"

Mvh Pontus

2010-11-04 @ 23:20:35
URL: http://tettefishing.blogg.se/

Kommentera här foorheelveete:

Vad heter du?:
VIP

E-postadress:

Haru Blogg:

Say What You Want:

Trackback
RSS 2.0