Gäddgris och flygande snipor

Äntligen! Jag har haft en lång torrperiod på sistone men igår bröts det av med en rejäl fisketur. Ett häftigt gäddfiske med både stora och små, i en helt ny sjö som Mattis visade mig. Nu har höstfisket dragit igång!

Jag har länge pratat med Mattis om att vi måste ut och fiska gädda tillsammans och igår slog vi slag i saken. Mattis är liskom jag själv en fiskegalning vars favoritfisk är gäddan. Och rejält duktig på diverse tekniker dessutom.

Vi åkte ut på tidiga förmiddagen och letade oss fram till den magiska sjön, en supergrund och vegetationsrik vattenpöl i trakten. Här lastade vi en fin liten träeka med vår fiskeutrustning och ett gott humör. Båten har Mattis fått låna av en markägare vid sjön i många år. Vädret var växelvis mulet, regnigt och soligt med måttlig sydvästlig vind. Själv kände jag iaf att det osade gädda i luften.

Sjön är till största delen övervuxen med näckrosor och tjock vass och böjliga grästuvor omger hela sjön. Svårfiskat sommartid då varje kast resulterar i sallad på kroken, men nu hade näckrosbältena äntligen börjat skingra sig smått och vi kunde sicksacka med våra grundgående jerkar. När vi puttar ut ekan från sin båtplats ser vi direkt hur några näckrosor längre bort guppar till och avslöjar att där skrämdes en fisk. Och där en till. Och där en till. Det fullkomligt kryllade av fisk runt omkring oss.

Mattis krokar den första gäddan efter bara några kast. Därefter tappar han en till direkt. Vi började att fiska med små vobbler, han en Rapala X-Rap och jag en knubbig crankbait från Lucky Craft. Snart tröttnade jag på det monotoma spinnandet och bytte av till jerkprylar. Snart gjorde Mattis lika så. Jerkbait ligger alltid varmast om hjärtat och i den här sjön kom det verkligen till sin rätt.

Vi fiskar ett helt varv runt sjön under några timmar. Mestadels dänger vi med Buster Jerk och Big Bandit men vi byter av till små jiggar vid några heta abborrställen. Men borrarna ville inte vara med och leka. Mattis buster Jerk i skitmörtfärg piskar mina i antal hugg och snart är ställningen 3-1 till honom. Än så länge smått.

På eftermiddagen bestämmer vi oss för att återgå till den plats där det huggit bäst på vindsidan. Och här väljer vi att fiska lite djupare längs branterna som angränsar till näckrosorna. Gäddorna är vilda denna dag och hugger riktigt grunt vid snabb hemtagning, dessutom precis inne vid båten vid flera tillfällen. Just när Mattis lyfter upp sin Buster Jerk hoppar en gädda i 2 kilosklassen upp efter betet men missar! Vi blir nästan lite skrämda och brister ut i skratt. Sekunden senare får jag ett tungt hugg några meter ut på min gula Big Bandit orginal. SÅ nära dubbelhugg. Efter bara några sekunder upplyser jag Mattis om att här sitter äntligen dagens första av bra kaliber. Tunga ryck och tunga gung, dess mäktiga rusningar gör att jag måste lätta på bromsen för att ge den lina. I och med att den högg ganska nära båten var den snart inne och härjade vid kanten och jag blev genast knäsvag. Huvudet var grymt och ryggen var otroligt bred. Håven! Håven! Jäktar jag på Mattis som på första försöket lyckas och metergäddan ligger tryggt i nätet. Vi vägde gäddan i håven och efter avdraget på 8hg bestämdes vikten på 9,68kg! Längden var 109½cm och glädjen var total. En fotosession och sedan fick den simma tillbaka ner i det grumliga vattnet.

Vi fortsatte att fiska till klockan 6 och dagens resultat slutade med 5-2 till honom och den största till mig. Huggen var nog runt 20 då många var mitt bland växligheten och svårkrokade. För mig var dagen superlyckad och jag är glad att jag fick följa med honom ut till den här roliga sjön. Det är redan en ny fiskedag här inplanerad till helgen. Jag längtar.


Man har både tur och otur i fiske.


Nästan tiobklubbaren nummer tre. Fin gädda!


Det är inte alltid dom vill kramas.
Ett praktexemplar till gädda. Inga sår eller fula märken, vacka fenor och grovvuxen.


Ibland är man lite väl snabb med mothuggen..

Skitfiske på alla er!
//Björn
Kommentarer
Postat av: Joi - TD Admin

FYFAN vilket monster!

Grattis gäddkungen, du visar då alltid vart skåpet ska stå!

Kul med nytt vatten och ny fiskekamrat dessutom!

Bra text & bild, keep up the good work!

2010-09-16 @ 13:53:33
Postat av: Rille

Haha fy fan björn du är ju helt sanslös när det gäller att dra gammelgäddan! :D riktigt bra inlägg också!

2010-09-17 @ 20:44:12
URL: http://teamdalkars.blogg.se/
Postat av: Anonym

Låter som ett bra fiske äventyr!

Riktigt fin gädda! :)

2010-09-17 @ 21:13:49

Kommentera här foorheelveete:

Vad heter du?:
VIP

E-postadress:

Haru Blogg:

Say What You Want:

Trackback
RSS 2.0