Råsva´n

Yesterday drog vi ut med uttern på Råsva´n, i hopp om att dra stor fisk.
Tanken va att vi skulle trolla, samt jigga. Det blev dock bara jigging.
Men alla var nöjda med det.
Det blev två gäddor för min del, och en för Förnis.
Inte mycket mer att säga om denna dag.
Vi såg en hel del betesfisk som var uppe vid ytan och plaska, i
större delar av sjön. Mycket lustigt betende.
Det va en nice dag..


Lurad på en Shadfish ripper.


Förnis drillar gädda.


håller med dig Bjoz ;)


Teamet in action

//Rille

Blixvisit i Blekinge

Jag, Bjoz, var nere med familjen till min studieort Karlshamn i helgen. Jag hade lovat att inte fiska bort den lilla tid vi hade där nere men några få kast fick gå tyckte dom. Det räckte oxå. Tredje kastet med en shallow buster (samma färg och samma plats som jag fick megasuggan i våras) slet det tag i grejerna! Ingen bjässe men det var gött att få smaka på lite blekingegädda igen och ännu roligare var att få visa mor, far och lillbrorsan hur det ska gå till. Lite senare på dagen fick jag ta några kast till på ett annat ställe och där small det igen.
Mulet väder = super väder. Beklagar dock de dåliga bilderna, men bättre det än inga alls.


Ett stadigt nackgrepp är det som gäller nu mera, inga fler krokar genom fingrarna tack!


Blekinges gäddor är nästan en egen art, i alla fall för mig.


Dagens andra. Högg under mycket snabb hemtagning och kom upp med en stor tångklase på sig.


Det var en minirapport istället för den förra bibeln!

Skitfiske alla läsare
//BjozJönköping!

Vi beklagar att rapporten från Jönköping har fördröjts lite, det har tagit lite tid att få fram alla bilder och annat. Men nu äntligen fick jag tummen ur röva och gjorde något av det hela.

Det var en tre dagar lång resa från 14e till 16e juni som jag (Björn) och Erik åkte iväg på. Destinationen var Jönköping där vi skulle träffa och fiska med Mr. Whork, en moderator från sportfiskeforum.se och förutom det en mycket trevlig person vid namn Peter. En fjärde deltagare gjorde sig snart till känna och detta var ingen mindre än Jesper, namnet_jeppe från sportfiskeforumet.


Peter.


Jeppe.

Själva neråtresan var egentligen odramatisk och behöver inte gås igenom i minsta detalj men det kan ju sägas att det var fiske på tal från början till slut. Väl framme möter vi upp med Peter och blir snart visade hans schyssta lägenhet i vilken vi fick bo i två nätter, bekvämt som sjuttion.

Förutom att Peter tog en fantastisk gädda på över 12kg i Landsjön tidigare i år har Erik och Peter talat mycket om gösfisket där nere i krokarna. Och trots att jag själv är en gäddfanatiker ända in i benmärgen kunde inte ens jag  undkomma att lockas av gösfisket snäppet mer än gäddorna. Peter utlovade ju faktiskt gösgaranti! ;) Så blev det bestämt att vi skulle fiska gös alla tre dagar på en sjö vid namn Nätaren.

Men icke blev det så! Båtarna var uthyrda de två första dagarna så vi fick nöja oss med en dag på Nätaren, men det återkommer vi till senare. Första dagen var ett faktum och vi slängde i oss pizza innan vi inhandlade ett dussin vertikaljiggar på en lokal sportfiskebutik. Därefter fick vi snart träffa Jeppe och vi metade betesfisk på en väl utvald vitfiskplats. Här fanns det gott om mört, sarv, björkna och annat.

Sådär, nu när omständigheterna är planterade kan texten koncentrera sig lite mer på fisket:

Första dagen blev en gädd- och abborre-inriktad tur på Landsjön. Här har Peter tagit en 12 kilos gädda och jag själv fick en på 7,1kg förra året vi var på besök. Jeppe är först ut med metgrejerna och strax därefter Peter. Dom båda hinner fiska en stund medan jag och Erik ser och lär hur metestacklet skulle knytas. Innan vi fått ut våra egna grejer hinner första gäddan kliva på! Jeppe brukar tydligen vara vass på att ta första fisken enligt Peter, och det bevisade han denna gång genom att strax därpå ta en till liten gädda på jigg. Ställningen 2-0-0-0. I landsjön finns det ingen gös, eller iaf inte längre för den tycks ha varit försvunnen sedan 50 år tillbaka. Men vad är det vi ser ligger och luktar och flyter mitt i sjön? Jo en död gös på flera kilo. Så det var skapligt intressant för oss alla i båten att få bekräfta att gösen inte är helt utdöd i sjön! Fisket som började bra med två snabba förblev dessvärre inte lika hett. Vid landstigning stod ställningen likadan som innan; 2-0-0-0. Ingen mer fisk kom upp, men trevliga pratstunder och en härlig kvällstur i sommarvädret. Nya tag imorron.


Död gös från Landsjön. Ser lite ut som en Nilabborre, eller?


Erik lirkar med tackel och Whork är kapten.


En Erik med solsting?


Jag med mina nu borttappade solglasögon.

Dag två. Peter ville gärna visa oss det diskreta bäcköringsfisket i trakten. Vi nappade direkt. Vi for iväg och klev ur bilen som parkerats mitt i skogen och det första vi hör är ljudet av en porlande bäck, vackert. Här gäller det att ha diskret fiskeutrustning säger Peter och jag hittar strax en perfekt pinne som jag knyter fast en nylonlina i. Vi bestämde oss för att bara fiska med två spön så kunde den tredje av oss ägna siig åt att filma äventyret. Själv brukar jag fiska bäcköring på enklaste möjliga sätt; lina och krok i änden. Inga sänken eller flöten. Peter däremot brukar fiska med ett litet flöte. Bäcken var liten, men magisk. Glasklart vatten och guldbrun sandbotten med inslag av sjögräs, pinnar och stenar. Vid första platsen fångar jag den första bäcköringen i storleken av ett pekfinger. Fisket flöt på och vi vandrade uppströms och placerade masken i alla tänkbara lugnvatten. Öringarna högg då och då. Jag och erik byttes av emellanåt så vi båda fick fiska och filma. Vid en speciell plats, en hotspot, tar vi flera mindre öringar innan en betydligt större fisk hugger på Peters agn! Den släppte tyvärr men fortsatte att hugga några gånger till för både Erik och Peter men upp ville den inte. Inte än i alla fall. När vi gått några hundra meter uppströms tycktes snåret bli tätare och vi begav oss tillbaks igen. Vi stannade till för att försöka lura den stora öringen igen. Erik får äntligen upp en bäcköring av lite bättre kaliber! Men Peter hävdar att den han tappade förmodligen var en annan, ännu större. Kanske säger jag, jag hann ju inte se den så jätte bra. Och med vetskapen om att en bekant till Peter tagit en fisk på 1,2kg(!) i den här lilla bäcken så är det ju ingen omöjlighet.

Fortsättning dag två. Jeppe var inte med på bäcköringsfisket, han tycktes nämligen ha en tendens att vrida på dygnet några timmar men till nästa fiskepass var han med oss igen. Mete efter betesfisk. Förutom att vi får upp en lagom mängd mört och sarv i varierande storlek fångar Peter upp en riktig monstersarv! Den kan nog bli go på ett gäddtackel tänkte jag. Vi begav oss ut på en sjö som heter Eckern, där Peter bl.a. tagit sitt PB på abborre. Sjön var nästan helt och hållet inringad av vass, så vi hyrde två båtar till denna fisketur. Jag och Jeppe satt i ena och Erik och Peter i den andra. Vi tyckte det var tillfälle att utlåta en liten fisketävling mellan båtarna. Vi la till i närheten av varandre vid en av alla tusen vasser och metade med levande betesfisk, tacklat för både gädda och borre. Metet gick trögt. Jag och Jeppe börjar trolla en liten sträcka över sjön och jag får dagens första hugg! En gädda av agnstorlek kommer upp, jaja men det är ju i alla fall en fisk! Med kolsvarta moln tungt hängades över oss fortsatte dagen ganska trögt. Fiskarna var inte riktigt på hugget. Kanske var dom lika oroliga för åskan som vi? Jeppe och jag hittade en fin glesvass som vi ville dänga av med jerks. Jag får en andra gädda, något större men fortfarande väldigt liten på en buster jerk shallow. Den högg på BJ'n medan draget satt fast i vassen precis uppe vid ytan några sekudner efter nedslaget. Rätt så ballt tyckte vi båda två. Jeppe har sedan en liten efterföljare på ett esox luciusbete men mer än så hände nog inte denna dag. Vi la av, åkte hem och tittade på discovery istället medan vi en efter en nickade till och slumrade in i välbehövlig sömn.


Ute på Eckern. Båten som forlorade den lilla  tävlingen ;)


Mycket vegetation i den här sjön.


Gäddan lurar i vassen, eller?


Erik med sin gallärslav ;)


Whork testar fluga. Erik fyller på vattentanken.


Fin sjö, men fiskarna låg visst och sov denna gången.


Dag tre, Nätaren! Sista dagen var väl även den som vi hade sett fram emot mest, gösfiske. Som vanligt började vi med att meta betesfisk. Nämnvärt är att Peter drog upp två riktigt feta mörtar, en var definitivt nytt PB sa han och den uppskattades till 300 gram. Idag skulle vi vara ute i två båtar igen, men med Erik, Peter och mig i ena båten och Jeppe med sin far i den andra. Våran båt var på plats lite innan de andra kom ut. Nätaren var en häftig sjö, det verkligen osade gös här med alla steniga grynnor och branter. Det blåste ganska häftigt och gjorde det lite svårare än vanligt att ro och ha sina meten på rätt plats så det blev några bottennapp och bortkastade betesfiskar i början. Men vi bytte ställe och fiskade av en fint djupbrant. Metena låg på plats åt ena hållet och vi jiggade åt andra. Man var verkligen tvungen att ha koncentrationen på topp då det var svårt att urskilja verkliga hugg bland alla stenstötar på jiggen. Detta samtidigt som man skulle hålla ett öga på flötena. Snart var Jeppe och hans farsa på plats och därefter vevade Peter upp sitt flötmete för att lägga om. Och vad ser vi då, jo en rejält sargad mört. Klockrent hugg och tyvärr missade vi hugget på grund av att flötet just då hade legat mitt i solskimmret. Otur. Men nu skärptes allas sinnen en aning och vi tror oss snart ha haft några försiktiga kontakter med fisk på våra jiggar, men säkra kunde vi knappast vara. En tid senare var det dags för en väl behövlig paus. Så vi gick i land på en ö och grillade korv, drack coca cola, burn och vatten. Med ny energi begav vi oss ut till samma djupbrant som förut. Betesfisken hade nästan tagit slut och de flesta av våra meten fiskade med deadbait. Det var inte hela världen tyckte jag, för jiggfisket var ändå snäppet roligare. Jeppe och Peter lyckas fånga varsin liten gädda, men det är ju gös vi vill ha! Sedan gick äntligen solen ner bakom träden och då dröjde det inte länge förrän Peter fångar dagens första gös på jigg! En liten krake som inte ens höll minimåttet, men som vi vet finns det en finns det flera. Jeppe tar snart också en minigös på jigg. Och så gör även Erik. Därefter tar Peter ledningen med ytterligare en liten gös. Vilket gösrejs vi hamnat i, men det borde ju rimligt vis finnas några större här ute med? Jodå, Peter gör snart ett klockrent mothugg igen och konstaterar att något större har huggit. Fajten är fin för att vara gös och medan Erik filmar tar jag en del kort. Snart landar Peter sin egen fisk och han lyser av glädje. Det visade sig att han slagit sitt PB med en fisk på 2,87kg! Stort grattis till honom. Och med denna fina gös fick resan en fin avslutning.


Båtarna vi hade i nätaren.


Korvpaus.


Det snackades fiske, kanske inte så himla otippat.


Jeppe med sin farsa.


Peter med sitt nya PB!


Dagens största, jodå.

Vi var varmt välkomna tillbaka någon gång och vi lät dom veta att de har en stående biljett upp till våra trakter också. Så detta var då inte sista gången vi fiskade tllsammans. Jag och Erik är för övrigt väldigt nöjda med resan i sin helhet. Det kunde förståss blivit mera fisk men det är, som sagt, inte det viktigaste alls.

Ja det blev ett lite längre inlägg denna gången, kanske kan det vara lite plåster på såren för att det varit så dåligt med andra inlägg på sistone! Hoppas ni uppskattar läsningen.

PS. Det kommer en Jönköpingsfilm så småningom!

Dinosauriehugg på er!
//Bjoz
...

Har varit en upptagen vecka, där av inget fiske..
Men vi har en del bilder från förr som inte är postade!
Här har ni de!


Systersonens första Brax, samt vinnare av metartävlingen at midsommar.


Bågen från Svarttjärn.


I väntan på Gösen.


En nöjd Erik.


Gös-Erik.. ;)


Grafen Bjoz


Baitfish


Givetvis en Dagslända, så att Jimmy blir nöjd ;)


Bjoz med jörket i högsta hugg


//Rille

Gösmete i Vedevåg

Igår kväll var det dags för årets första gösmete för TeamDalkars. Egentligen var det planerat att det skulle bli en trollingtur men på grund ut av väldigt mycket åska runt i krokarna så valdes båten bort och siktet ställdes in på gösen istället.

Jag, Björn och Rille började vid 16 tiden att åka runt i Linde för att förbereda fisket. Det blev ett stop på Jakto där fiskekorten inhandlades, ett stopp för sänken och krokar och ett stop vid Statoil där det blev lite korv och tunnbröd till kvällen. Sedan bar det av till Dalkars där det var dags att skaffa betesfisken.

Efter en tids slitande med att få tag i betesfisk hade vi lyckats fylla hinken med en duglig mängd löjor, mörtar och abborrar. Så då var det äntligen dags att rulla vidare mot Vedevåg.


Natursköna Vedevåg.

Väl framme var vi inte sega att rigga i ordning våra tackel. Det supersvåra tacklet som består av en vanlig enkelkrok och 2 eller 3 sänken (beroende på betesfiskens storlek) cirka en meter längre upp på linan. Kroken trycker vi upp igenom gommen på betesfisken och sedan slänger vi och hoppas att gösen ska vara hungrig.


Den första gösen föll för en liten abborre. Ett tips är att trä kroken genom deras näsborre så slipper man skada fisken i onödan.

Efter lite korvätning och en massa härligt skitsnack så bestämde jag mig för att se till att inte min lilla betesfisk hade fått lust att simma in under några rötter och tråckla fast sig. Först var det som ingenting men efter några sekunder började linan dra i sidled och att kvällens försa Gös var krokad kunde vi med glädje slå fast.

Tiden rullar på och vid 21 tiden anländer den fjärde Dalkarsmedlemen Jimmy med polaren Christina och ännu en gång lyckas hela Dalkarsgänget närvara under samma fisketur.

En stund senare skulle äntligen de första riktiga göshugget visa sig där det med bestämt tempo drogs ut lina från min rulle. Inget snack om att det var hugg denna gång, några sekunders väntan och sedan ett mothugg. Kvällens andra gös var krokad och jag, som tidigare bara fått 2 gösar (kvällens tidigare inräknad) kunde slå nytt personbästa med en gös på 1,41.

Ja det gäller att ha tungan rätt i mun. Detta är sekunderna innan mothugget.Eriks andra gös för dagen, nytt PB och 1410g.

Jimmy hade senare ett ganska tydligt hugg på sitt tackel där man precis som vid mitt sista hugg såg hur linan löpte ut igenom spöringarna. Tyvärr valde linan att haka tag i en gren, och som vi vet är gösar väldigt skygga för de minsta motstånd. Så gösen valde att släppa betesfisken denna gång.

Tyvärr blev det inge mer gös denna kväll. Men en väldigt trevlig fisketur som resulterade i 2 fina gösar, god korv och en massa härligt fiskesnack.


I väntan på hugg finns det alltid annat att pyssla med.

Kan också berätta att vi i Dalkars snackar om att testa på fiske efter lite nya arter, kanske Id t.ex. men självklart kommer vi även också fiska på med vårt vanliga fiske. Dessutom har det skaffats en ny filmkamera som teamet kommer att använda sig av, en Sony HD kamera. Så förhoppningsvis ska de komma det att postas en hel del filmer i fortsättningen.

Det var allt för denna gång, men håll ögonen öppna för det tar nog inte lång stund innan bloggen är uppdaterad igen.
Skitfiske!

/Erik

Dalkars, Lindesjön och Bottenån

I söndags var det dags för fisketur i de lite mer bekanta vattnena för våran del. Dalkars, Lindesjön och Bottenån var det som stog på dagens meny.
 
Vädret var precis som det varit senaste veckan, stekande hett och klart med en klarblå himmel. Inte det optimala vädret för fiske men någon fisk måste man ju kunna lura. Jag och Björn började nöta vid dammluckorna i dalkars. Vi testade med spinnare, jigg, vobbler och även lite jerkbait. Just Dalkars har varit lite segt på fiskefronten senaste tiden och tyvärr var det inte mycket att hurra över denna gången heller. Men vi lyckades i alla fall lura upp en gädda och jag vet, de börjar bli tjatigt, men även denna nöp på Shadfish Ripper, en vit sådan. Dock kan de tilläggas att dalkars var ganska aktivt med hoppande löjor och endel större vak. Bland annat såg jag en abborre runt halvkilot vaka och sedan simma in till kanten precis där jag stod.


Eriks gädda på ingång. Vi hade en speciell gäst med oss vid tillfället, Thomas Andersson, som bland annat hjälpte Björn att komma loss med draget bakom en sten vid två tillfällen.


Shadfish Ripper, nu har båda storlekarna och flera olika färger visat sig fungera.

Någon timme senare var även Rille redo för fiske och då begav vi oss ut i båten för att testa jigga djuphålor för att lura någon borre eller gädda. Vi hade lite stötar men ingen ville krokas fast ordentligt. Efter en stunds nötande ringde Jimmy och sa att han ville delta så vi åkte till båtklubben för att plocka upp han och polaren Christian. Vi fortsatte att testa diverse platser, djuphålor och vassruggar men ingenting resulterade riktigt. Så jag gav upp efter en stund och begav mig hem till flickvännen istället, men de andra hade tålamodet och fortsatte. Det resulterade i fisk för både Christian och Björn.


Snabb jerk och spinnare var det enda som gav utdelning fram på kvällen.


Halv 10 blev klockan och vi åkte hem.

Det var allt för denna tur. Nu håller vi tummarna för lite ruskväder så att fiskarna orkar piggna till och bjuda på lite mera acction.

---------------------------------------------------------------------------------

Nu är man precis hemkommen från fisketur i vedevåg där det har fiskats gös med levande bete. Så håll ögonen öppna så ska ni snart få se ett nytt blogginlägg från Team Dalkars. Bilder med fisk kan jag lova.

Skitfiske på er!

/ Erik

RSS 2.0