Veckans Tips! "Inspinningshastigheten"

Veckans Tips

Björn


Variera inspiningshastigheten


OBS: Detta tips riktar sig främst till gäddfiske.

 

När fisket inte går som man vill och fisken verkar lite trög är det viktigt att man varierar sitt fiske på flera sätt. En av de viktigaste sakerna är att ta hem betet olika fort. Att öka tempot rejält kan ibland trigga fisken till hugg och ibland smäller dom hellre till på långsamma beten eller långa spinnstopp. Går fisket dåligt så ge inte upp, variera istället ditt fiskesätt och fortsätt! Snart sitter den stora fisken där.

 

Extra viktigt med invevningshastigheten är det på våren. Fisken är i regel väldigt passiv när det är riktigt kallt i vattnet och vill inte ödsla energi på att fånga ett svårfångat byte. Här gäller det alltså att fiska långsamt. Och personligen vill jag betona vad som menas med långsamt. Ibland räcker det med att sänka tempot en aning, tex. låta jerkbetet åka ut hela vägen i sitt rörelsemönster innan nästa ryck kommer. Eller att göra extra många och aningen längre spinnstopp med vobblern än normalt. Men om fisken ändå tvekar, låt den då få skåda ett bete i "snigelfart"!


Snigelfart:


Vid jerkfiske, välj ett svävande bete med bra "häng". Gör 1-3 försiktiga ryck (inte för snabbt) och låt den sedan stå stilla i vattnet i flera sekunder, ibland ända upp till 10 sekunder. JA! Det kan tyckas vara en evighet men själv fångade jag bl.a. en 11kg tung gädda i Blekinge med den här tekniken. Varje kast kan ta flera minuter att ta hem vilket kan tyckas vara oeffektivt men vissa vårdagar har det utan tvekan varit det hetaste. Detta kan så klart med framgång utövas till både fluga och spinn också. Ett hett spinntips är att välja en flytande, riktigt djupgående vobbler och veva hem den otroligt långsamt, precis så att den just börjar vobbla, och göra några spinnstopp emellanåt för att låta den flyta upp igen.

 

När temperaturen börjar krypa uppåt +8 grader celsius och ännu mer kan man våga veva snabbare igen och återgå till vanliga taktiker.

 

 

Vår - LÅNGSAAMT

Höst - Snabbt med spinnstopp

 


//Björn


C & R filmer

Här kommer lite allmäna nyheter...

Det har blivit några små gäddfilmer på sistone så här finns dom att titta på för den som är nyfiken.

Vi har föresten byggt ut bloggen med en liten Gästbok som ni hittar uppe till höger! Det vore jätte roligt om det skrevs lite i den... vad som helst :) Säg hej! Skitfiske! Eller kanske 'lycka till' om ni tycker att vi fångar för mycket fisk!

Dessutom har vi börjat med ett återkommande inslag som vi kallar "Veckans tips". Det är precis vad det låter som, ett litet fiskerelaterat tips om vad som helst som har med fisket att göra och kommer varje vecka. Eftersom vi är fyra medlemmar nu är det ju enkel matematik, ett tips var per månad om alla vill och kan. Det är tänkt att vissa av dessa inlägg ska skapa en liten diskussion då och då. Så var inte rädd att lämna en kommentar ifall någon tanke slår dig.

//Björn


Gäddfilmerna:













Veckans Tips!

Ja då var det alltså min tur att dela med mig av några värdefulla tips.
Ni som följt bloggen en längre tid vet att jag är ett stort fan va gäddaflugfiske.
När man flugfiskar efter gädda är det viktigt att ha en bra utrustning, då menar
jag inte bara spö, rulle och lina utan även krok, wire och beteslås.

Jag binder alltid mina flugor på en hullinglös krok, inte bara för att
underlätta vid C&R den är även skonsammare för fisken, och även
i förebyggande syfte om det skulle ske en olycka.
Den krok jag vill rekommendera heter Partridge CS43BN.




Det finns otroligt många lösningar på tafs/wire när det kommer till gäddfiske,
alla har sin egen lösning. En del kör med grov fluorocarbon/flätlina, vanlig
ståltafs osv. Jag skulle nog vilja påstå att det bästa allternativet är en
mjuk knytbar wire. Men att knyta flugan direkt i wiren är inte att
rekommendera, använd istället en Not a knot.


Bild beskrivning på Not a Knot.

//Rille

Team Dalkars


Björn på FN - Björn på CWC - Rille på FN - Rille på FJ

Nytt gäddrekord, 12+!!

Helt makalöst att jag drar nytt PB på gädda denna höst! Min tredje över 10kg (nästan min 4e) och detta i vårat nyfunna hemliga vatten som Mattis låtit oss fiska i. Här kommer berättelsen om min 12 kilosgädda...

Dagen var helgrå, mulet med duggregn i luften. Vindstilla med svaga briser från norr. Jag och Mattis kommer ut på sjön vid lunchtid och fiskar effektivt av strandkaten med näckrosor. Inget ankare behövdes idag vilket gjorde allting mycket smidigt. På linan hade jag min nya Big Bandit i färgen "skitmörten" som jag blivit övertygad om var så himla bra. Mycket riktigt... Mattis drar snart en snipa och jag tappar en samt landar en. Vi står och pratar om hur många stora gäddor vi haft kontakt med på sistone och jag klämmer ur mig: "Snart borde väl fan nån av oss ta en på 12-13kg.. Dom finns ju här någonstans"... Sedan händer det! Som om gudarna hörde oss!


Nästan inne vid båten ser jag tydligt min big bandit som kommit hem hela vägen och ligger precis under ytan. Som en krokodilraket kommer en gädda av storlek jag aldrig tidigare beskådat och hugger mitt bete. Halvt chockad och lagom lyrisk kommer mothugget i samma sekund som den stora gäddan plöjer med draget i käften ner längs botten. JAG HAR EN STOR NU!! Skrek jag till Mattis som fiskade åt andra hållet om båten och snabbt vevade in sitt bete för att kunna assistera mig under drillen och landningen. Det dröjer flera minuter innan vi får se gäddan tydligt igen, trots slirbromsen nästan i botten. Med skakiga ben och adrenalin i överflöd beskådar vi gäddans storlek brevid båten och första håvningen bommar då den rusar ut många meter igen. När den äntligen åter är inom räckhåll lyckas Mattis få den landad i håven. JUBEL!!!


In i båten kommer en gädda som mäter till 121cm och väger 12150g! Glädjen, känslan och lyckan är helt enkelt obeskrivlig. För mig min tyngsta samt längsta gädda någosnin, häftigaste hugget i hela mitt liv och en av de mest nervpirrande fighterna jag hittills fått uppleva. Det här är det jag fiskar för!


Extra roligt att få ta denna magnifika gäddmadam på min nyinköpta utrustning. Rullen är nu en Ambassadeur 5601C Predator och lina på den Spiderwire Camo 0,25mm. Betet var som sagt en sprillans ny sjunkade Big Bandit i färgen skitmört! Snacka om att de nya prylarna är till belåtenhet!


Kolla bara vilket as till gädda! :
















//Björn


Då var det dags igen

Oj, det här var inte igår, men bättre sent än aldrig! Nu är det dags för mig att ta tag i bloggskrivandet igen och hjälpa till med att berätta om vad vi i Team Dalkars sysslar med.
Jag hade inte tänkt skriva om någon speciell fisketur i detta inlägg utan lite om vad som hänt under den första tiden för mig och  Rille på Forshagaakademins utbildning inom sportfisket.

För snart två månader sedan, en vecka in i augusti, gick flyttlasset för mig och Rille till Forshaga och Bergsgården, elevboendet för en del av eleverna på Sportfiskeakademin. Efter en helg på IKEA, inflyttning och uppackning på våra rum och lite nervösa handslag med nya klasskompisar så var det på måndagen dags för första skoldagen.

Efter två veckor med genomgång av hur skolan fungerar, presentation av en del lärare och lite studier i fisketeknik så var det på lördagen dags för våran första guidning. Det var vid sjön Västra Örten som vi några dagar tidigare varit ute med skolan och fiskat Jerkbait, Vertical Jigging och mete vi nu skulle guida gäster som ville prova på det olika fisketeknikerna. Det var en intressant och spännande dag då vi för första gången fick lite lätt känna på hur det är att vara fiskeguide.

Om någon önskar läsa vad Värmlands Folkblad skrev om våran dag så kan ni följa länken:
VF om våran dag vid Västra Örten


Veckan efter var det dags att lämna skolan och under ett par dagar bege oss till Fredros som ligger ca 9 mil från Forshaga. Där fick vi under veckan fiska i tre olika sjöar, som vi vilket senare fick guida i. Det var en familj på sex personer från England som ville lära sig att fiska, så det vara bara att plocka fram engelskan igen och göra sitt bästa för att göra dom nöjda.
Det var dock inte bara fiske som stod på schemat under veckan, vi fick hjälpa till på campingen med lite sysslor, som till exempel göra iordning plats för en brygga och sänka ner risvasor i en av sjöarna. Vi fick även lyssna på Björn Särnmark som startat upp hela campingen. Om hur det är att starta ett företag och vad som krävs för att lyckas, hur man bygger upp en kundkrets osv. En nyttig stund för oss i klassen då det säkert finns många som själva drömmer om att starta något eget företag.


Jag och Jonas fiskar i en av sjöarna i Fredros och lär oss vattnet inför guidning.

För nästan tre veckor sedan var det så dags igen för lite mer av de mer intressanta vi fått gjort under vår första tid på skolan: utelivsveckan i Glaskogen.
Efter två dagars förberedelser där vi delat upp oss i tältlag, skrivit inköpslista och planera kost efter energibehov och lite annan nyttig kunskap inför veckan så var det äntligen dags att bege sig ut i skogen. Under fyra dagar så vandrade vi runt i Glaskogens naturreservat. Tre nätter ute i skogen där vi sov en natt i vindskydd vi själva fick bygga med hjälp av pressening och två nätter där vi fick lyxa til det med tält. En jävla massa vandring, både efter vandringsleder och friorientering och även en del kanotpaddlande innehöll veckan. Riktigt riktigt roligt men även ganska så slitsamt. Absolut någonting jag vill göra om men då något egenplanerat så man hinner med lite mer fiske och njuta av naturen än vad vi fick denna gång. Här var det packning på ryggen, gå från punkt A till B matpaus, B till C och sedan lite skitsnack för att sedan sova som gällde. Högt tempo men en härlig utmaning som var rolig att genomföra.

Jonas, Alexander, Louise, Rille och jag tar oss en välförtjänt paus.

Efter en helgs vila var de bara att kasta sig på nästa uppgift. Nu var det Visionveckan som stod på schemat. En vecka där vi i början fick lära oss ro och ankra i en älv, hur man ska bete sig som guide vid laxfiske från båt. Vi fick även själva testa på att fiska med tvåhands och jag vill grattulera till Robban och Bagarn till varsin fin lax.

Robban med sin lax, stort grattis!

På onsdagen var det så dags, "skarpt läge", som våran lärare Cornelies kallar det. Under två dagar så kom Flydressing, ett svenskt företag som är återförsäljare för Vision i Sverige. Under dessa två dagar kommer deras kunder, olika butiksägare som säljer  Visions prylar i sina butiker. Vid Fiskecentret i Forshaga bor dom och där får de testa på Visions nyheter för nästa år samt fisksa i klarälven. Det är här vi elever kommer in i bilden. Det är vi  som står för matlagning och service samt guidning i älven åt kunderna. Riktigt rolig vecka där man fick känna på hur det är att jobba som Guide, inte bara vid fiske utan även fixa fika, kaffe och se till att kunden är nöjd och bekväm hela tiden.




Nu börjar en en lång period då det förmodligen inte blir så mycket fiske på schemalagd tid. Under några veckor kommer vi läsa fiskebiologi och vattenvård. Så nu är det dags för skolbänken på allvar igen efter några års vila.
Självklart kommer vi ta oss tid att fiska på våran lediga tid så fortsätt håll utkik i bloggen så ska ni få er lite härlig läsning.
Stort tack till Billy och Robban som hjälpt att bidra med en del bilder till detta inlägg. Vill ni läsa om deras syn på veckorna som gått besök gärna;
Billys Blogg
Robbans Blogg

Vill avsluta inlägget med lite olika bilder från olika fisketurer som jag inte skrivit om och att välkomna Mattis in i teamet. Ska bli riktigt roligt med en till fisketok som bidrar med bra inlägg och kul med lite jämnare uppdelning av teamet, två tokar i Forshaga och två tokar kvar i Lindesberg.







Ha det så gött och ha ett riktigt skitfiske
//Erik


Veckans Tips! "Smärgelduk"

Veckans Tips

Mattis

 

Smärgelduk

Här kommer ett litet tips för att behålla storgäddan på krogen, det är väldigt viktigt att ha vassa krokar vid all typ av fiske. Själv är jag till och med lite överdriven ibland å kollar krokarna när jag har slagit i minsta sten men det kan det vara värt när drömfisken kommer..

 

För inte allt så länge sen hade jag en period där jag tappade alldeles för mycket fisk dock visste jag att jag hade sjukt dåliga krokar men allt jag hade att göra åt det var en rostig fil. Filar kan funka bra men en stor nackdel är att det finns risk att kroken blir ännu sämre, har vart med då man sitter å filar så hör man en fisk smälla på ytan å kollar bort och filen går snett å kroken blir trubbig.

 

Det var när jag skulle på fiskesemester i Stockholm som farsan sa att jag skulle prova smärgelduk så jag tog med mig en bit och idag åker jag inte ut utan en bit i fikan, efter att har tappat så mycket fisk provade å slipa krokarna med duken och pang sa det 6 hugg och 6 gäddor, ett klockrent val om du vill ha vassa krokar

 

Den stora fördelen är att den är så mjuk så du lägger den på tummen å trycker kroken emot och drar neråt ett par gånger. En annan fördel jämfört med en hård fil är att man får bort rost längs hela kroken. Kroken blir då inte bara vass och blank vid spetsen utan len och fin längs hela vägen. Det går inte att göra fel, den enda nackdelen är att den blir sämre om den blir blöt så man måste hålla den torr.

 

Det var veckans tips! köp en bit smärgelduk, vässa krokarna, behåll fiskarna.

 

Skitfiske!


// Mattis


Ny jerkrulle

Det var dags att skaffa ny jerkrulle tyckte jag och beställde mig en Ambassadeur 5601C Predator (vänstervevad) från Jakto. Hämtade ut den idag och köpte samtidigt en av deras flätlinor från Interfish (samt en nylonlina för att grunda spolen med). Det är ju alltid roligt att prova på nya produkter så nu ska denna lina testas tillsammans med denna ljuvliga skönhet till rullverk.

Nu är jag bara jävligt sugen på ett nytt spö, eller närmare bestämt ett BFT Bnadit Rod 6,6'!! Urläckra för den som missat denna årets nyhet. Men jag undrar om mina stålar räcker till hmm...

Skall ut och jerka gädda i veckan kan ni tro!
//Björn


RSS 2.0