Smågädda och bonusborrar

Den grymma efterleksrushen tycks vara över för den här gången men nog hugger dom fortfarande. Idag blev det 15 gäddor modell mindre och 3 trevliga bonusborrar. Jag, Mattis och gästfiskarn Chippe fiskade på två olika vatten under samma dag. Det var varmt och skönt i solen men dom stora fiskarna ville också dom hellre sola än äta.


Dessa två var strax över halvkilot, den ena tagen på jigg den andra på "bondtrolling" med en Lucky Craft crankbait som var helt outstanding denna dag.


//Björn

Efterleksfiske <3

Hade jag skrivit om dom här tre senaste dagarna på sjön så hade det blivit så långt att jag skulle få sitta ett helt dygn och ändå inte fått med allt så det får bli ett kortfattat inlägg med mycket bilder

Första dagen är det tidigare inlägget med farsans första 10a

Andra dagen blev jag och Rille sjukt taggade och drog ut nötte jag drog 19 standard gäddor och min första på fluga och Rille drog 8 och sitt nya pb på 11,5 kg 121 lång läs mer om den gäddan och kolla filmer som kommer upp snart på meandmyrod.blogg.se/

Idag så ville min bror Fredrik följa med ut och bättra på sitt pb som låg på ca 3,5 kg. Det gick bra i början av dagen, jag och Rille tog oss ett par snabba små gäddor och sen va Rille i farten med en 6,5a på flugan. Sen blev det helt dött och betesfisken försvann så vi bestämde oss för att leta upp en ny vik med lite mer aktivitet, ca 1-2 timmars letande så hitta vid ett ställe som vi trodde på och då var det min brors tur. Nytt pb på gädda 10kg blankt 125 cm lång galet kul fiske!

11,5 kg 121 cm film med drillning kommer :)

En härligt fight grattis till första 10an!

En borre på halvkilot med en spinnare som jag har bundit in ca 10cm guld flash på

Min första fluggädda 2,4 tagen på fårulls flugorna från tidigare inlägg

Dubbelhugg och det var verkligen under samma sekund man hörde hur mitt och Rilles spö for upp i mothugget samtidigt

Vi andvänder en ikea kasse när vi väger fisk så skadas dom inte när dom hänger på vågen, för C&R fiskare så ska man ha "vägkasse" och helst en avkrokningsmatta. den här gäddan vägde 6,5 kg

Kort och tjock den här gäddan spotta ut en mört på avkrokningsmattan när den kom upp

 

det var allt för idag skitfiske på er //Mattis

 

 




Grattis till första 10an!

Efter att spenderat halva dagen med att bära stock och eldat ris så bestämde jag och farsan för att åka ut på en liten kvälls tur för att dänga lite gädda och samtidigt testa farsans nya set från jakto

 

( Ett savagear bushwacker spö och en NT 9020 rulle med adrenaline lina).

 

Senast vi var ute på denna sjö så var leken i full fart så det blev en del bompass, men efter att leken börjat gått över i de flesta vatten här nu så kände vi redan i bilen att det skulle bli en lyckad kväll och lite bättre storlek. Vi han knappt komma ut på sjön innan vi såg en gädda som jag uppskattade till ca 8-9 kg så vi bestämde oss för att börja fiska av det området, ca 40-50 cm djup vind sida och galet mycket betesfisk.


Jag tog två snabba gäddor i 3 kilos klassen och hade en bättre efterföljare som vände vid båtkanten med en stor virvel, jag kände på mig att det här var ett ställe som skulle kunna dela ut stor fisk och hann knappt tänka klart innan farsan skrek till ”NU JÄVLAR HAR JAG NÅTT” man såg direkt att det var en bättre fisk och tog en bra tag innan den visade sig vid båtkanten en kort stund innan den stack iväg på nytt, men jag fick tillslut tag på gällgreppet och efter en liten brottningsmatch i båten så var den landad. Årets första gädda över 10kg och även farsans första två siffriga fisk. Lite otippat på att han skulle dra årets första över 10, men jag får väl nöja mig med att jag tog flest och jag har ju faktiskt kvar familjerekordet ;)


Gäddmete Pass

Jag och Björn har länge funderat på att köra lite gäddmete men har haft svårt att få tag på betesfisk, men igår var jag och mäskade lite på vårat hemma vatten där gäddorna precis slutat leka. Redan när vi kom fram så kokade vattnet av betes fisk så idag var det inga problem, vi drog snabbt upp ca 40-50 betesfiskar av olika arter och gallrade sedan ut dom minsta.

 

Både jag och björn sa att idag kan det bli bra och det finns chans på lite bättre fisk. Vi började köra lite gäddmete och lite jerk precis vid bron där vi normalt inte brukar fiska, men idag var det bra 2 snabba gäddmete gäddor på ca 2,5 kilo och en runt 4-5 kilo som tog mitt jerk precis framförbåten såg hugget tydligt men ändå missade jag mothugget.

 

Lite senare in på dagen bestämde vi oss för att testa andra sidan kanalen som tidigare på året har vart riktigt kass, men när vi kom det idag så var det stora löjstimm över allt och gädda som jagade, så vi riggade upp med lite större betesfiskar på gäddmetena och placera dom en liten bit utanför stimmen. Efter ca 30 minuters väntan och en tappad gädda så dyker mitt flöte med en stor virvel bakom, väntar på att gäddan ska vända mörten i munnen sen så gjorde jag mothugg och det satt helt klockrent, jag kände att det var en bättre fisk och efter en lång och sjuuukt kul fight landade jag årets hitils största gädda på 6,3 kg som även var den fjärde största gädda tagen i kanalen då dom inte blir mycket större än så. Sjukt kul med en godkänd gädda efter det pissfiske vi har haft ett tag nu.



Tror Björn kan ha tappat en skaplig fisk ;)

 


Teknik-tips Jerkbait

Jerkbaittekniken kan vara lite lurig att lära sig i början. Men får man rätt instruktioner och ställer sig en halvdag vid sjön och försöker så är det nog inga problem för någon att få till det som man ska. Jag lägger fram två tips här, främst riktade till nybörjare då.

  • Vevstoppen gör tekniken
  • Varning för bakslag med multirullen

Spinnstopp:
När man gör ett spinnstopp fortsätter betet sin rörelse i vattnet, ofta medför det att betet rör sig lite närmare och linan slaknar. Då gäller det att hålla koll på linan från spötoppen och frammåt samt att sakta veva in den lösa linan tills den spänns upp precis så mycket att den inte påverkar betets rörelse. Man kan ibland parera linan genom att röra spöet istället. Jag brukar försiktigt veva in löslinan samtidigt som jag för spöt uppåt igen så att man är redo med spänd lina när man ska göra nästa ryck, i rätt läge med spöt då. Allt sitter i känslan och det visuella, ha koll på linan och lär känna betets tyngd i linänden. Hoppas min beskrivning är förståelig, för övrigt gäller så klart att öva mycket.

Bakslag: Multirullar kräver en viss uppsikt av fiskaren. Kastbromsen i dagens rullar är till för att motverka linspolen att snurra för snabbt vid utkasten och resultera i att linan tar tvärstopp mitt i luften; linbrott alternativt lintrassel brukar då upptså. Är man ovan med en multirulle rekommederar jag alltid att ha kastbromsen lite hårdare inställd än vanligt. Visst det gör att kasten blir lite kortare men det är tusen gånger bättre än att tappa ett dyrt jerkbete. När man blir vanare vid sin rulle kan man börja använda sig av ett litet knep. Nämligen att försiktigt ha tummen i beredskap på själva linspolen under hela kastet och bromsa manuellt om man märker att kastet håller på att gå galet. Då kan man alltså ha kastbromsen mycket löst inställd och man kan på så vis kasta längre.

Nu är gäddorna tydligen i full färd med leken runt om i landet, så det gäller väl att vässa klorna under den kommande veckan/veckorna och sedan smälla på't igen... efterleksfisket kan ju vara den roligaste tiden för gäddfiske på hela året! :) Skitfiske alla jerkfantaster!





//Björn

Gäddflugor Av Fårull

Idag var jag Rille och Joi ute å dängde jerk å gäddfluga i gäddhålan med ett fruktansvärt resultat. Lite små depp efter det dåliga fisket åkte jag hem å började binda lite gäddflugor av fårull som jag fick av Rille imorse. Det är ett riktigt kul och lätt material att binda i och man får en riktigt bra volym på flugorna, måste provas för dom som inte har gjort det.

Tänkte passa på å visa lite ullflugor samt har jag gjort i ordning en liten "bindhörna" som jag passa på att plåta.







Att ha flashet upphängt blev riktigt skönt då man lätt kan kolla vilka färger som passar till vad och bara klippa en bit utan att leta ihjäl sig i lådorna

Skitfiske//Mattis

EUMER PIKETUBE

Nu när det är kallt i vattnet och gäddorna är sega i många sjöar då krävs det ett långsammare fiske så idag tänkte jag tipsa om en spinnfluga från jakto (www.jakto.se).

Eumer Piketube är en spinnfluga som funkar utmärkt när jerkfisket går dålig. När du blöter flugan så väger den ca 40 gram så du kan kasta den med vanlig spinnutrustning, själv andvänder jag ett savagear butch light jerk spö.

Det är ett riktigt roligt fiske liksom jerk så kan du bestämma gången efter dagen, fiska djupt, långsamt eller fort och ytligt. Väldig lätthanterlig fluga. Är man sugen på att prova gäddfluga utan att man har någon flugutrustning så är det här ett bra alternativ.

http://www.youtube.com/watch?v=gGYmGsel3Ag


Inget monster denna gång men att kunna följa flugan någon dec under ytan och se hugget är riktigt coolt även på dom små.

//Mattis

Gäddans camo-mönster

Förra hösten fick jag och kompisen dessa gäddor i samma sjö. En liten insjö med mycket vegetation och ett bra bestånd av grov gädda.

I efterhand la jag märke till att just dessa 4 exemplar har slående likt färgschema så att säga. Den del jag syftar på är dom första 10-20 centimetrarna bakom ögat.

Lägg märke till hur alla gäddorna har prickar som bildar likadana linjer.




Jag undrar hur det är med gäddans camouflage och deras avkomma. Är det någon som är så pass insatt att den har något att upplysa mig om här?

Min lilla tes skulle vara att dessa gäddor kommer från samma "föräldrar" om inte till och med samma årskull. Därför är dom i princip syskon och har därför väldigt lika teckning. Kan det ligga något i det här? Vad tror ni?

OM det skulle vara så tyder ju detta på att föräldrarna till dessa gäddor är individer med starka gener? Allstå är stora gäddor väldigt värdefulla? hmm

//Björn

Gäddlek

Förleksfisket är ofta svårare än efterleksfisket då gäddorna börjar tänka på att äta i större grad. Det har jag konstaterat efter mina år som sportfiskare. Jag och mina fiskepolare har haft både bra och mindre bra fiskeminnen från gäddfiske tidigt på året. T.ex. fick Rickard Hodell (former member Rille) sin 11,27kg tunga vårmadam i Dalkarshytteån förra våren i slutet av mars, på gäddfluga, vilken bragd! Tidigt denna vår fick jag och Mattis uppleva ett riktigt gäddrace som slutade med 17st gäddor tagna från land på spinn och jerkbait. Riktigt roligt minne. Icke att glömma min 11kg blekingebest jag lurade upp med en suspending buster jerk längs Karlshamns strandpromenad 2009.

Till de tråkigare fisketurerna hamnar bl.a. våra två senaste försök, ett i Dalkars och ett i hemliga gädd-diket. Tre man i en båt och intensivt nötande med flera metoder, olika färger, olika fiskedjup, platser, hastigheter you name it. Vi gjorde allt vi kunde för att lura upp vilken liten snipa som helst. Men vi hade inte ett hugg på två dagar. Vilket har gjort oss frustrerade och själv har jag börjat fundera på om gäddorna ställt in sig på lek.

Här hemma har jag nu suttit och funderat på gäddans lek och läst diverse artiklar på nätet. Blev väldigt intresserad av ämnet och det fick mig att vilja åka ut till närmsta sjö och studera vattenväxter, efter att ha läst om vilken typ av vegetation som gäddorna föredrar. Leta på de idealiska lekvikarna. Ta vattentemperatur, göra ett diagram. Jag är fascinerad av gäddans fortplantning. När sker den? Var sker den? Leker dom stora gäddorna sist? Såna typer av frågor väcks i mitt huvud och jag vill liksom ut på gäddsafari, utan fiskespöt till och med, för att studera min favoritfisk under sina viktigaste dagar. Tanken att få syn på en riktigt, riktigt, RIKTIGT fet vårgädda skulle vara så spännande och roligt. Samt ett bevis för att det faktiskt finns grov fisk där jag brukar stå och fiska.

Så om fisket nu blir galet dåligt en tid framöver har jag tänkt mig att försöka göra några utflykter till sjöarna bara för att lära mig lite mer om själva leken. Ta lite bilder, kanske filma lite? Och försöka få en skymt av någon riktigt stor madam. Jag ska så klart inte störa fiskarna, så den som tror att jag ska ut och håva lekgädda får måla sig en ny bild.

Dels är det en bra ursäkt att få komma ut på sjön och njuta av den saken, dels kanske jag lär mig något nyttigt om denna myomspunna årstid som jag kan ha i åtanke kommande år.

Lite tänkvärd punkter om gäddleken som jag snubblande över i mitt läsande av ett forskningsprojekt från fiskeriverket:

  • Precis som för många andra fiskarter är överlevnaden från ägg till juvenilstadium ofta mindre än 1%
  • Sannolikt producerar större honor också större romkorn, som därigenom har en större överlevnadschans
  • Under en period på ungefär 2–5 dagar kan en hona, beroende på storlek och kondition, lägga mellan 8 000–100 000 ägg.
  • Hanarna anländer ofta något tidigare än honorna till lekområdena, och där överstiger antalet hanar ofta antalet lekande honor. Detta beror på att hanarna stannar på lekplatsen under en längre period än honorna.
  • Studier i sötvatten har visat att förekomsten av gädda sannolikt är den viktigaste faktorn för strukturen av en sjös fisksamhälle.
Så tänk på att vara rädd om gäddorna, och framförallt dom stora individerna!


Mattis bogserar båten till sin plats i gädd-diket. Översvämning jotack! Och ja, vattnet är ungefär normalfärgat.



Lite nya beten som ska känna på gäddtänder i år. Allt kommer ifrån Jakto (jakto.se) som just börjat få in produkter ifrån CWC!

//Björn

RSS 2.0