Teknik-tips Jerkbait

Jerkbaittekniken kan vara lite lurig att lära sig i början. Men får man rätt instruktioner och ställer sig en halvdag vid sjön och försöker så är det nog inga problem för någon att få till det som man ska. Jag lägger fram två tips här, främst riktade till nybörjare då.

  • Vevstoppen gör tekniken
  • Varning för bakslag med multirullen

Spinnstopp:
När man gör ett spinnstopp fortsätter betet sin rörelse i vattnet, ofta medför det att betet rör sig lite närmare och linan slaknar. Då gäller det att hålla koll på linan från spötoppen och frammåt samt att sakta veva in den lösa linan tills den spänns upp precis så mycket att den inte påverkar betets rörelse. Man kan ibland parera linan genom att röra spöet istället. Jag brukar försiktigt veva in löslinan samtidigt som jag för spöt uppåt igen så att man är redo med spänd lina när man ska göra nästa ryck, i rätt läge med spöt då. Allt sitter i känslan och det visuella, ha koll på linan och lär känna betets tyngd i linänden. Hoppas min beskrivning är förståelig, för övrigt gäller så klart att öva mycket.

Bakslag: Multirullar kräver en viss uppsikt av fiskaren. Kastbromsen i dagens rullar är till för att motverka linspolen att snurra för snabbt vid utkasten och resultera i att linan tar tvärstopp mitt i luften; linbrott alternativt lintrassel brukar då upptså. Är man ovan med en multirulle rekommederar jag alltid att ha kastbromsen lite hårdare inställd än vanligt. Visst det gör att kasten blir lite kortare men det är tusen gånger bättre än att tappa ett dyrt jerkbete. När man blir vanare vid sin rulle kan man börja använda sig av ett litet knep. Nämligen att försiktigt ha tummen i beredskap på själva linspolen under hela kastet och bromsa manuellt om man märker att kastet håller på att gå galet. Då kan man alltså ha kastbromsen mycket löst inställd och man kan på så vis kasta längre.

Nu är gäddorna tydligen i full färd med leken runt om i landet, så det gäller väl att vässa klorna under den kommande veckan/veckorna och sedan smälla på't igen... efterleksfisket kan ju vara den roligaste tiden för gäddfiske på hela året! :) Skitfiske alla jerkfantaster!

//Björn

Kommentarer
Postat av: Mattis

najs inlägg fan vi skulle ha tagit senaste bom turerna å tränat jerk i ett kalkbrott eller nått :D

2011-04-18 @ 20:00:13
Postat av: Björn N

Hehe ja det hade fan varit mer värt!

2011-04-18 @ 21:21:50
URL: http://teamdalkars.blogg.se/

Kommentera här foorheelveete:

Vad heter du?:
VIP

E-postadress:

Haru Blogg:

Say What You Want:

Trackback
RSS 2.0