Tips På Het Gäddfluga

Jag har bundit en ny gäddfluga som har vart helt outstanding senaste tiden, så jag tänkte dela med mig av den och göra en ”step by step” hur jag binder den.


Då det var slut på krokar så köpte jag mig ett paket Savagear 4Play Weedless Hook - 5pack som visade sig va klockrena till att binda gäddflugor på, och binder man inte hela vägen utan sparar biten längst fram så har man en perfekt bit att sätta fast peangen eller tången utan att förstöra flugan vid avkrokningBörja med att sätta dit dubbla skallar och en lagom bunt angel hair.Bind sedan in en bunt big fly fiber.Big fly fiber brukar kunna snurra runt kroken om man inte limmar fast det, limma även lite längre fram då nästa steg är att binda en ganska stor bunt får ull för att få lite extra volym.

Linda zonkersvans sista biten fram till skallarna tanken är att den ska fungera som en huggpunkt.

På med ett par epoxy ögon och flugan är klar!Skitfise//Mattis

Gösta igen

Var på plats ikväll igen och bottenmetade gös. Det blev 2st snabba men sedan blev det dött. Känner att jag måste få tag i ett ekolod snart så jag kan hitta lite nya ställen och försöka förstå mig på vart gösarna tar vägen när solen gått ner...//Björn

Gösmete

Jag har tjatat om gösmete för en kompis till mig och talat gott om hur spännande och effektivt det är. Idag slog vi slag i saken och for iväg på ett kvällspass. Till min besvikelse får vi nästan ingen betesfisk alls, ut på sjön kommer vi med bara 2st mörtar... detta har aldrig hänt mig men det är ju självklart att det ska börja så här dåligt när man ska visa någon nått nytt. Jag riggar upp det superenkla bottenmetetacklet på två haspelsön. Riggen är så enkel som några blysänken ca 0,5 - 1m framför en enkelkrok i linänden. Mörten fästes med kroken genom läpparna (spetsen uppåt) och sedan iväg.

Medan jag är i färd att kroka på nästa mört på andra spöt är det redan fisk på det första jag slängt i. En pigg men väldigt liten rackare till gös har tagit mörten nästan direkt efter att den sjunkit till botten. En mört förlorad, en mört kvar... Ut med den. Sjunker till botten... öppen bygel på rullen, balanserar linan på fingerspetsen, känner hur mörten knycker runt nere vid botten. Bam! Så kände jag i fingret att det huggit en ny gös och jag släpper genast linan fri. En ganska stridbar gös kommer upp och blir dagens största. Mörten får vi tacksamt tillbaks då den spottas ut inne i båten. Deadbait nu då... jo visst funkar det med, några minuter efter att den döda mörten sjunkit till botten på samma ställe är det dags för napp igen. Linan åker iväg, spänningen är på topp. En stund senare spänner jag upp linan och dagens tredje gös sitter fast. Upp kommer en kilosfisk till. Även den här gången får vi tillbaks mörten och kastar ut igen. Snart löper linan ut på nytt, dagens 4e är på gång men tappas vid mothugget och där tog sista betesfisken slut.

Mycket roligt metepass som spädde på fiskeintresset en smula hos min vän Maddy Kristersson, tror jag.
//Björn

RSS 2.0