Ville bara skryta


PB-abborre, 1530g, 48cm
Kram JOi

Råsvalen

Jag och min storebror Tomas drog en mindre trollingtur idag i det väldigt blåsiga vädret. Två man visade sig vara väldigt svårt i båten men så småningom var alla spön ute. Då dröjde det inte länge förän första gäddan small på och Tomas vevar in en mindre gädda.

Vi hinner knappt byta plats bakom ratten förän ett nytt spö står i böj! Min tur att greppa spöt och börja pumpa. En något mindre gädda kom upp och fick liksom den förra simma tillbaks.Med en så bra start hade vi höga förväntningar på det fortsatta fisket men icke, paravanlinan brast och alla releasers sjönk till botten. Så kunde vi bara fiska vidare med några få spön och det blev vändpunkten för den här turen. Tomas och jag flamsade bort resterande tid med att skoja om allt möjligt, i synnerhet danskar.
Lite bilder utan fisk:

Ha det fint alla,
Björn

Sorsele 2008

Vi börjar denna resa kl 05 00. Stiger upp ur sängen, grymt trött men laddad till tusen som en foting.

Har redan packat allt så jag ger mig iväg till Magnus, knackar på och möts av en som drack den sista ölen kl 03. Efter ett tag har även han lastat in det sista inför den långa resan.

Vi landar slutligen hos Jocke, då har klockan slagit 06 53. Jag får den stora äran att köra första biten till Sundsvall. Vädret var på topp, något ensktaka stackmoln .
Snabbspolar  fram till kl 19 30 nånting, fy fan va skönt att äntligen vara framme. Men va har hänt med det fina vädret?Vi letar på en bra plats att slå upp vårat basecamp och möts då av en kaskad av mygg och knott, varför tänker jag?

Måndag, tidigt i ottan slår vi ihop vårat tält och drar ner på byn för att få mer info om hotspotts.

Aha, Sorseles fiskeinfo! Kan inte bli bättre. Väl inne möts vi av en kvinna som säger.

-Fiske? Där har ni han! Mannen myten och legenden Rune. Det va sant! Haha nej då inte riktigt

Rune va en störtskön man som sätt sina dagar, klotrund och mysig.
Han visar på en karta och säger där finns det mycket smått ,men han garanterade att vi skulle få fisk. Perfekt tänkte vi, en bra start för att lära oss vattnet och för jockes del som aldrig hållt i ett flugspö. Stensundsforsen om jag inte minns helt fel. Vi löser kort och drar oss genast iväg. Nått som tidigare oroat oss va det låga vattenståndet. Men va gör man om man åkt 85mil?

Stensundsforsen va det va? Efter ca 3 timmar utan fisk tänkte jag, shit! Det här kommer aldrig att gå, hungrig och trött vänder jag tillbaka och går mot M och J. Har ni fått något?

Ja, säger Magnus. Fick nyss en liten Harr!
Ok då finns det alltså hopp! Så jag drar på en haröra och börjar nöta lite längre upp i forsen där magnus och jocke stod. Det tog inte mer än 10 min så hade jag fått en liten men otroligt vacker öring, och sen va det igång! Vi landade ca 6 st riktigt gula öringar på de sista timmarna.


Nöjda och mätta kryper vi ner i sovsäckarna , men när får vi den grova harren som jag drömt om?

Tisdag. Vaknar straxt innan 06, tittar ut och möts av ett mulet men regnfritt morgonväder.

Ok jag  ger morgonfisket en ärlig chans, två små harrar och 1 liten öring..

Bilen var full av packning och mygg, motorn startar och vi åker ner på byn igen för att prata lite vätt med Rune.
 Nej inte denna gång, nu träffar vi självaste Ullrik och han vet vad han pratar om.

Ni vet det där ljudet som de säger här uppe i norr när det menar ja ( schu ) sa han och peka på kartan. Kraddsele dit ska ni om ni vill ha grov Harr! Det har varit bra fiske där i några dagar nu, men imorgon kväll blir det ostadigt väder, berättar han. Tipps på fluga då?


Ja det va 4 flugor som gällde, Super puppan, Red tag, Myran och Dr.Torbjörn. Den sistnämda va en lokal killer som funka grymt bra på harren, en variant av Red tag med vita vingar. Fanns inte att få tag på dock..

7mil senare och 20 myggbett, vi stannar till vid en flugfiske sträcka som hette djupseleforsen och det skulle visa sig vara nått som vi skulle gjort tidigare!

Slog up tältet och mötts av en skur.. riggar spön och har turen med oss, uppehåll!

Ner till den vackra forsen, jag drar snabbt några små harrar och humöret är på topp!

Va, någon visslade? Oj där står Magnus och drillar en riktigt fin Harr på över halvkilot!


jockes största :)

43cm och nu var det bevisat, Ullrik va den som visste bäst!

Något senare får Jocke en på 42cm! kul tänkte jag men när får jag min?!

Hade missat en stor straxt innan han fick sin, så jag kan säga att jag blev lite avis!

Byter fluga och slänger på en som liknar Red tag, jag ljuger inte när jag säger att det var andra kastet så smäller det på nått stort!

Ändeli! Haha fan va kul, men va gör jag nu? Den drar neråt i forsen och jag efter.

Ca 20m längre ner i forsen lyckas jag landa den som jag drömt om ( till att börja med )
41cm och någonstans runt 500g! fan va kul att alla fick en "grov" harr. Men efter det va det dött, magnus säger att han ska gå upp till bilen, men jag och jocke står kvar och trotsar det  ostadiga vädret nån timme till. Nej nu får det vara nog tänkte vi och gick upp mot bilen för att se vart han tog vägen.

Då sitter den jäkeln och sover i bilen, vi hade ju hoppats på att maten skulle vara klar.

Efter att ha sovit i tält två nätter och suttit i en bil 85mil och på det stått flera timmar, va jag ganska mör i ryggen. Men det va nått som gjorde att jag gick ner till forsen igen, kanske va det vädret som plötsligt blev bättre? Oj det vakar ganska friskt nu, och den där va ganska stor!

Smyger mig fram till en väl utvald plats och lägger ut flugan (Red tag) inärheten av vaket, viftar bort en mygga som försökte landa på min näsa, pang! Myggan dog och jag missa harren... känner hur tungt mitt huvud börjar bli, eftersom man blir lite för naiv och missar då lätt att dricka ordentilg.

Aja på´t igen tänkte jag, men utan resultat. Den åt en svart skalbagge/myra med nattfjärilsvingar och röda ben. Har aldrig sett en sådan men det krylla av dom. Rotar igenom asken efter nått liknande och hittar en svart myr imitation. Missar även med denna.

Såg filmen "jakten på storrödingen " innan jag åkte upp, då pratar de om den geckande rödingen och nu fattar jag va de menar!

Blåser rent flugan en sista gång och väntar in ett vak och lägger ut.

Vet inte va det va som gjorde detta till en brinna-fast-på-näthinnan-situation, men efter ca 10 sec ser jag hur harren stiger upp och slukar flugan, och just då i den sekunden gör jag mitt livs mothugg, och den sitter som smäck! Det tog säkert 1 timme innnan jag lyckades lura henne att ta flugan. Helt klart det bästa fiskeminnet jag har, just det där när den högg så magiskt och mothugget satt så klockrent. Nu va det ju ingen gigant vi snackar om men 42cm och säkert 600-700g men en otroligt vacker hona med blåa fenor, underbart!
Mer bilder en annan dag ;)
//Rille


Båttur och jigga

Jag, Björn, tog mig en solotur med båten idag. Kom ut vid 2 och återvände hem kl 6. Jigg var det enda jag fiskade med. Effektivt och roligt och lätthanterligt när man är själv. Började med att nöta av randomställen i Lindesjön vilket resulterade i nada. Därefter puttrade jag upp i Bottenån och ankrade vid en djuphåla där det var mycket liv och rörelse. Det dröjde inte länge innan det högg på mig stormjigg men fisken gick förlorad. Så fortsatte det under två timmar men frammåt slutet lyckades jag undkomma det förnedrande ordet fiskf****. En liten gädda från Lindesjöns största djup.

I Lindesjön var gäddorna spårlöst försvunna, hot-spoten indikeraede ytterst lite på lodet och resten av sjön är bara trist och dö. Bottenån är aldrig ett riktigt säkert kort och har liksom Lindesjön några få platser som är värda att besöka. En av dessa var djuphålan och där verkar fisken stå nu, så dit blir det återbesök snart.

Jag tappade mycket fisk idag på grund av dålig koncentration, ont i magen och att jag var allmänt trött. Hur som helst tror jag fisket är på väg mot det bättre igen, 15-16 grader i ytvattnet är inte fy skam!Auf wiederzeehn! // Björn

Tjärnfiske och Kvällstrolling

Svarttjärn

Ostadigt väder med åskmuller och korta skurar. På tjärnen syntes enstaka vak men det verkade inte vara någon direkt fart på fiskarna denna dag. Fernau lyckades dock lura första efter en stund. Regnbåge på knappa kilot med mycket fina fenor och färger.
 

Jag (Björn) hade inte ett enda hugg men någon timme senare var det dags för Erik igen. En regnbåge i samma storlek som förra visade på stora krafter när den rusade ursinnigt rakt ut i tjärnen så det bara knarrade gött i flugrullen, härligt! Erik pressade sakta men säkert in den närmare land men den gav sig inte. Nästa försök var att simma rakt in i ett näckrosbälte vilket tog sin tid att trasslas ut från. Men när vi trodde vi skulle få ett försök att landa regnbågen simmade den iväg åt andra hållet och snodde in sig i vegetation där också. Slutligen gick vegetationen av och bågen kunde omsvepas av håven, men först efter att den varit borta i första näckrosbältet en gång till! Mycket rolig kamp som vi inte var säkra på hur den skulle sluta.

 
Detta var väl dagens händelse vid tjärnen för ovädret minskade vår effektivitet vid vattnet och fiskarna ville bara inte upp idag. Tilläggas ska dock att Erik hade ett antal fler hugg men där ingen fisk krokades.
Min fluga gav de helt enkelt blanka fan i, mobbing! En äcklig sak vi fick vara med om var när två hundägare tog skydd under ett vindskydd där vi också uppehöll oss under en regnskur. De två hundarna de hade med sig kryllade av små svarta prickar i pälsen, FULLA MED FÄSTINGAR! Efter det att husse och matte suttit och plockat och dödat ca 7-8 stycken var jag sjukt paranoid för högt gräs de kommande timmarna. RUGGIGT med de där vidriga odjuren. Själva klarade vi oss som tur var från objudna gäster på kroppen, utrustade med stövlar och mycket kläder samt taktisk förflyttning via träspångarna längs tjärnen, där gräset var nedtrampat till en stig. En bjuden och välbekant gäst kom dock och gjorde oss sällskap fram på eftermiddagen. Rillemannen anlände och svingade fluga med oss. Tyvärr hände det inget mer i fiskeväg och vi begav oss hem vid fyra, fem-tiden.

Rossvalen

Själv hade jag ganska nyligen kommit över min bakfylla från fredagsnattens bravader och Erik liksom Rikard peppade mig för en båttur på kvällen, trots att vi slitit vid tjärnen en halv dag i halvtaskigt väder. Tokig som man råkar vara gick jag med på det och vi stack ut på Råsvalen och riggade upp för trolling. Vädret var mycket blåsigt och låga, tunga, mörka moln susade förbi över huvudet hela kvällen.
Detta visade sig vara visan för gäddorna och det tog inte lång tid förrän första hugget kom. Rille fick äran att drilla fisken och tunga som dom blir med öppen käft och med motorn igång tog den sin tid att få in i håven. Lite besvikna blir vi då den bara vägde 3,8kg men hur som helst blev det nytt årsbästa för Rikard.
Strax därefter hugger det igen och jag tar upp en ynkligt liten gädda.Nästan omgående efter att jag slängt i gäddan igen hugger det än en gång och Fernau griper spöet och börjar drilla. Hade min fisk varit lite tyngre och tagit längre tid att få in hade det varit dubbeldrill! Erik tog upp en gädda på 2,2kg som avlivades i syfte att glädja anhöriga som önskade gädda på matbordet.Sedan var spöna stilla ett tag men kvart över tio var det dags igen. Rilles tur i ordningen och upp kom den fjärde gäddan för dagen och väge nästan 3kg.
 


Mörkret kom snart och vi började gasa hemåt, glada över en så här lyckad fiskedag och debut för Erik, som fick testa på trolling för första gången. Dragen som fungerade den här kvällen var Super Shad Rap i dova färger samt en av Storms groteska jigg-vobbler Kickin’ Slab. Just den här jiggbeklädda vobblern har levererat fisk de flesta gånger den fått chansen, så förhoppningsvis växer den till en riktig favorit!

RSS 2.0