Blekinges skärgård!

Tiden höll på att rinna iväg, våren går ju alltid lika fort. Därför bestämde jag mig ganska spontant i förra veckan att jag skulle bila ner till Blekinge, bo på vandrarhem i två nätter och fiska järnet. Eftersom det var så pass spontant och kostsamt kunde varken Erik eller Rickard följa med mig denna gång. Däremot fick jag sällskap av en tidigare Dalkars-medlem, Jimmy.

Vi åkte alltså närmare 50 mil, genom minst tio regnskurar på vägen ner, varvat med solsken. Mycket växlande väder tänkte vi, men helgen som följde skulle bjuda på ett skönt men fiskemässigt katastrofalt väderomslag. 

När vi kom fram till Karlshamn på eftermiddagen blåste det kraftigt från väst och gjorde att det var svårfiskat i Karlshamn från land. Efter 1½ timme bestämde vi oss för att ta in på vandrarhemmet och sedan åka med bilen och reka fiskeplatser inför morgondagen istället. Något vi snart kom att upptäcka var hur tätbefolkat blekinges kustlinje är. Att hitta bra fiskeplatser från land var som att hitta en nål i en höstack, vart vi än åkte slutade det med ett tiotal gårdar längs vattenkanten. Privatägd mark precis överallt.

Nästa dag började vi fiska av stranden längs Karlshamn på morgonkvisten, bara för att det låg närmast till hands. Efter att ha konstaterat gäddfisket dött drog vi vidare till Guöviken där vi kunde spana över viken på legendariska Eriksberg. Här var det som sagt otroligt svårt att komma åt från land pga. alla vattennära gårdar. Hur som helst stannade vi längs en glödhet kant i några timmar men fisket var även här, helt stendött.

Vid lunchtid ändrade vi taktik och åkte ända till Sölvesborg. Här var det betydligt lättare att komma åt från land och det var väldigt långgrunt och mycket vass. Här tog jag den första gäddan, en snipa cirka dubbelt så stor som den big bandit jag hade på. Här spenderade vi resten av dagen utan vidare reslutat, solen gassade på en klarblå himmel och vi kunde inget annat göra än accpetera läget. När vi blev allt för hungriga åkte vi hem till vandrarhemmet och slockande i sängarna på stubinen. Vi hoppades båda på en molnigare morgondag.

Piiip piip klockan ringde snart igen efter en välbehövd natts sömn och vi åkte iväg till Ronneby för att hämta upp Nicke som skulle fiska med oss idag. Detta var söndag och sista dagen, vi tänkte fiska så länge vi tyckte var lagom för att sedan åka hela långa vägen hem samma dag. Aspan heter en fin camp längs vattnet strax öster om Ronneby. Här hyrde vi en eka med elmotor och begav oss ut i skärgården. Vädret var tyvärr snarlik gårdagen fastän ännu mindre vind. Med jerkpåkarna i högsta hugg och otaliga strandkanter och småvikar avfiskade hade vi nästan inte ett enda hugg. Det var inte förrän vi driftade av en långgrund sandbank med vass längs kanten som vi äntligen fick kontakt med gädda. Och det var då jag själv som krokade dagens första och tyvärr enda gädda. Den var skapligt rund om buken och vägde 4,52kg. Efter att den fick simma tillbaka och vi fiskade vidare såg vi ett flertal gäddor stryka runt omrking båten. Blekinges klara vatten är häftigt men tyvärr gör det oxå att gäddorna blir mycket skygga vid fint väder. Trots att det inte blev mera fisk hade vi en härlig dag ute på sjön med korvgrillning på en ö och annat trevligt.

Synd att man prickade in en stekande solhelg men en kul semester var det allt!


Här kommer en kaskad med bilder, ej i kronologisk ordning:


Karlshamn en tidig morgon.


Guövik, ruskigt nära Eriksberg. Man kände storgäddans närvaro på ett mystiskt sätt.


Jimmy dänger från en bergsknalle i Guövik. Mitt emot ser ni landmassan där Eriksbergs natturreservat börjar.


Naturen här är säregen och mycket vacker.


Gädda på ingång. Härligt tvärt hugg.


En solgädda från skärgården, 4,52kg och föll för en busterjerk.


Sölvesborg har otroligt långa vassruggar att fiska av.


Blekinges killers buster jerk och big bandit är populära av en anledning.


Vissa ställen ser helt magiska ut, som denna.


Glasklart vatten, sten och tång.


Skitfiske på er,
Björn

Kommentarer
Postat av: Linus

Ni skulle satsat på havsöring istället när det var så fint väder;)

2010-04-27 @ 09:37:12
URL: http://denlilleochhavet.blogg.se/
Postat av: Alexander

ser bra ut boys! keep up the good work, spana gärna in våran blogg. http://teamcpr.blogg.se

2010-04-27 @ 21:53:25
URL: http://teamcpr.blogg.se/
Postat av: Björn

Linus: Dessvärre uteblev mina ädelfiskskunniga kamrater, själv är jag nollad på havsöring :)Kul att höra Alex, gillar eran blogg med och grattis till den fina på 9kg senast!

2010-04-27 @ 22:40:06
URL: http://teamdalkars.blogg.se/
Postat av: Casper

Haha, du är enda jag känner Björn som saknar Karlshamn. Fina gäddor, skitfiske på dig.

2010-04-29 @ 02:33:18
Postat av: Peter

fyfan vad jag saknar blekinge ibland....

2010-05-01 @ 09:03:42
URL: http://whork.sportfiskeforum.se

Kommentera här foorheelveete:

Vad heter du?:
VIP

E-postadress:

Haru Blogg:

Say What You Want:

Trackback
RSS 2.0