Då var det dags igen

Oj, det här var inte igår, men bättre sent än aldrig! Nu är det dags för mig att ta tag i bloggskrivandet igen och hjälpa till med att berätta om vad vi i Team Dalkars sysslar med.
Jag hade inte tänkt skriva om någon speciell fisketur i detta inlägg utan lite om vad som hänt under den första tiden för mig och  Rille på Forshagaakademins utbildning inom sportfisket.

För snart två månader sedan, en vecka in i augusti, gick flyttlasset för mig och Rille till Forshaga och Bergsgården, elevboendet för en del av eleverna på Sportfiskeakademin. Efter en helg på IKEA, inflyttning och uppackning på våra rum och lite nervösa handslag med nya klasskompisar så var det på måndagen dags för första skoldagen.

Efter två veckor med genomgång av hur skolan fungerar, presentation av en del lärare och lite studier i fisketeknik så var det på lördagen dags för våran första guidning. Det var vid sjön Västra Örten som vi några dagar tidigare varit ute med skolan och fiskat Jerkbait, Vertical Jigging och mete vi nu skulle guida gäster som ville prova på det olika fisketeknikerna. Det var en intressant och spännande dag då vi för första gången fick lite lätt känna på hur det är att vara fiskeguide.

Om någon önskar läsa vad Värmlands Folkblad skrev om våran dag så kan ni följa länken:
VF om våran dag vid Västra Örten


Veckan efter var det dags att lämna skolan och under ett par dagar bege oss till Fredros som ligger ca 9 mil från Forshaga. Där fick vi under veckan fiska i tre olika sjöar, som vi vilket senare fick guida i. Det var en familj på sex personer från England som ville lära sig att fiska, så det vara bara att plocka fram engelskan igen och göra sitt bästa för att göra dom nöjda.
Det var dock inte bara fiske som stod på schemat under veckan, vi fick hjälpa till på campingen med lite sysslor, som till exempel göra iordning plats för en brygga och sänka ner risvasor i en av sjöarna. Vi fick även lyssna på Björn Särnmark som startat upp hela campingen. Om hur det är att starta ett företag och vad som krävs för att lyckas, hur man bygger upp en kundkrets osv. En nyttig stund för oss i klassen då det säkert finns många som själva drömmer om att starta något eget företag.


Jag och Jonas fiskar i en av sjöarna i Fredros och lär oss vattnet inför guidning.

För nästan tre veckor sedan var det så dags igen för lite mer av de mer intressanta vi fått gjort under vår första tid på skolan: utelivsveckan i Glaskogen.
Efter två dagars förberedelser där vi delat upp oss i tältlag, skrivit inköpslista och planera kost efter energibehov och lite annan nyttig kunskap inför veckan så var det äntligen dags att bege sig ut i skogen. Under fyra dagar så vandrade vi runt i Glaskogens naturreservat. Tre nätter ute i skogen där vi sov en natt i vindskydd vi själva fick bygga med hjälp av pressening och två nätter där vi fick lyxa til det med tält. En jävla massa vandring, både efter vandringsleder och friorientering och även en del kanotpaddlande innehöll veckan. Riktigt riktigt roligt men även ganska så slitsamt. Absolut någonting jag vill göra om men då något egenplanerat så man hinner med lite mer fiske och njuta av naturen än vad vi fick denna gång. Här var det packning på ryggen, gå från punkt A till B matpaus, B till C och sedan lite skitsnack för att sedan sova som gällde. Högt tempo men en härlig utmaning som var rolig att genomföra.

Jonas, Alexander, Louise, Rille och jag tar oss en välförtjänt paus.

Efter en helgs vila var de bara att kasta sig på nästa uppgift. Nu var det Visionveckan som stod på schemat. En vecka där vi i början fick lära oss ro och ankra i en älv, hur man ska bete sig som guide vid laxfiske från båt. Vi fick även själva testa på att fiska med tvåhands och jag vill grattulera till Robban och Bagarn till varsin fin lax.

Robban med sin lax, stort grattis!

På onsdagen var det så dags, "skarpt läge", som våran lärare Cornelies kallar det. Under två dagar så kom Flydressing, ett svenskt företag som är återförsäljare för Vision i Sverige. Under dessa två dagar kommer deras kunder, olika butiksägare som säljer  Visions prylar i sina butiker. Vid Fiskecentret i Forshaga bor dom och där får de testa på Visions nyheter för nästa år samt fisksa i klarälven. Det är här vi elever kommer in i bilden. Det är vi  som står för matlagning och service samt guidning i älven åt kunderna. Riktigt rolig vecka där man fick känna på hur det är att jobba som Guide, inte bara vid fiske utan även fixa fika, kaffe och se till att kunden är nöjd och bekväm hela tiden.
Nu börjar en en lång period då det förmodligen inte blir så mycket fiske på schemalagd tid. Under några veckor kommer vi läsa fiskebiologi och vattenvård. Så nu är det dags för skolbänken på allvar igen efter några års vila.
Självklart kommer vi ta oss tid att fiska på våran lediga tid så fortsätt håll utkik i bloggen så ska ni få er lite härlig läsning.
Stort tack till Billy och Robban som hjälpt att bidra med en del bilder till detta inlägg. Vill ni läsa om deras syn på veckorna som gått besök gärna;
Billys Blogg
Robbans Blogg

Vill avsluta inlägget med lite olika bilder från olika fisketurer som jag inte skrivit om och att välkomna Mattis in i teamet. Ska bli riktigt roligt med en till fisketok som bidrar med bra inlägg och kul med lite jämnare uppdelning av teamet, två tokar i Forshaga och två tokar kvar i Lindesberg.Ha det så gött och ha ett riktigt skitfiske
//Erik


Kommentarer
Postat av: Mattis

Kul inlägg :) ni verkar ha fullt upp där borta funderar på å komma upp å kolla läget lite någon dag verkar ju vara en sjukt kul utbildning :)

2010-10-07 @ 12:14:11
Postat av: Erik

Självklart ska du titta förbi här i Forshaga Mattis, vore riktigt roligt med besök!

2010-10-07 @ 12:40:58
URL: http://teamdalkars.blogg.se/
Postat av: Björn

Jag med, jag vill med titta förbi!! Rolig läsning Erik :) Kul att se vad ni får lära er där borta.

2010-10-07 @ 16:25:40
URL: http://teamdalkars.blogg.se/
Postat av: Anonym

Riktigt kul att se vad ni håller på med däruppe, för en sekund blev jag ju lite orolig att Forshagas enda syfte var som "bootcamp" för blivande FBK-supportrar. ;)

Skämt åsido, kör hårt där uppe och kör sedan igång eget, fiskebranschen, som är relativt inavlad, behöver definitivt nytt blod!Den där outdoorgrejen ni körde verkade riktigt kul, härmed utfäster jag en stående inbjudan till att göra mig sällskap i den vidunderligt vackra småländska skogen i några dagar, men utan tält eller annat fusk då så klart. :)

2010-10-14 @ 03:16:58

Kommentera här foorheelveete:

Vad heter du?:
VIP

E-postadress:

Haru Blogg:

Say What You Want:

Trackback
RSS 2.0